Poziom składników odżywczych wpływa na zdolności poznawcze

29 grudnia 2011, 10:19

Starsze osoby z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu. To jedno z pierwszych studiów, które uwzględnia stężenie pewnych substancji we krwi, a nie bazuje na kwestionariuszach.



Bierni palacze częściej mają cukrzycę typu 2.

26 czerwca 2012, 06:05

Wśród dorosłych narażonych na bierne palenie odsetek osób z otyłością i cukrzycą typu 2. jest wyższy niż wśród dorosłych, którzy nie stykają się z dymem papierosowym.


Bozon Higgsa zapowiedzią zagłady wszechświata

20 lutego 2013, 17:48

Joseph Lykken, fizyk teoretyczny z Fermilab, który pracuje też w CERN-ie, informuje, że odkryty niedawno bozon Higgsa jest zapowiedzią końca wszechświata. Co prawda istnienie bozonu Higgsa nie jest jeszcze ostatecznie potwierdzone, ale zdecydowana większość naukowców uważa, że cząstka odkryta w ubiegłym roku jest długo poszukiwanym bozonem


Wiry oceaniczne jak czarne dziury

24 września 2013, 09:51

Naukowcy ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Zurichu (ETH Zurich) i University of Miami doszli do wniosku, że wielkie oceaniczne wiry są matematycznymi odpowiednikami czarnych dziur. Nic, co w nie wpadnie, nie może się wydostać


Podwyższona (w ramach normy) aktywność tarczycy zwiększa ryzyko depresji

24 lutego 2014, 10:24

Kiedy u seniorów tarczyca jest bardziej aktywna niż przeciętnie, może to stanowić czynnik ryzyka depresji.


Przez dekadę obwód pasa Amerykanów wzrósł o 3 cm

17 września 2014, 09:28

Między 1999 a 2012 r. obwód pasa przeciętnego Amerykanina w wieku ponad 20 lat wzrósł o ok. 3 cm. Stało się tak, choć wcześniejsze badania Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (US Centers for Disease Control and Prevention; CDC), które opierały się na tej samej bazie danych, wykazały, że w latach 2003-2012 wskaźniki otyłości definiowanej za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI) nie zmieniły się w znaczącym stopniu.


Pięć dni wystarczy...

15 kwietnia 2015, 12:17

Zaledwie 5 dni wysokotłuszczowej diety może zmieniać sposób przetwarzania glukozy przez mięśnie.


Ile trzeba schudnąć, by wyglądać zdrowiej i bardziej atrakcyjnie?

4 grudnia 2015, 12:49

Psycholodzy z Uniwersytetu w Toronto zmierzyli zmianę w wadze in plus oraz in minus, po której inni ludzie uznają, że ktoś wygląda zdrowiej i bardziej atrakcyjnie.


Woda na brązowym karle

7 lipca 2016, 10:21

Brązowy karzeł WISE 0855 został odkryty przed dwoma laty i od razu wzbudził zainteresowanie astronomów. Znajduje się on w odległości zaledwie 7,2 roku świetlnego od Ziemi i jest najchłodniejszym tego typu obiektem


Przeanalizowali wpływ słodzików na zdrowie kardiometaboliczne

17 lipca 2017, 11:28

Sztuczne słodziki mogą się wiązać z długoterminowym przyrostem wagi, nadciśnieniem, cukrzycą czy otyłością.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy